Category: Museum
Principal Architect: Meng Yan

Project Manager: Zhou Yalin
Project Architect: Rao Enchen (Architecture) | Wei Zhijiao (Landscape)
Team: Xiong Jiawei, Liang Guangfa, Wu Chunying, Ai Yun, Sun Yanhua, Huang Zhiyi (Architecture) | Lin Ting, Yu Xiaolan, Liu Jie, Chen Danping, Huang Chenhang (Landscape) | Yao Dianbin (Technical Director)

Project Location: Shenyun Rd. 19, Nanshan District, Shenzhen
Project Period: 2008-2015
Project Status: Completed
Site Area: 12,535㎡
Floor Area: 41,504㎡

Client: Shenzhen Artron Colour Printing Co.,Ltd.
Interior Design Collaborators: Wendell Burnette Architects | Artmost Design and Construction Co.,Ltd.
Structural Collaborators: Guangzhou RBS Architecture Engineer Design Associates
Mechanical Collaborators: Shenzhen Tianyu Dynamo-electric Engineering Design Firm
Facade Consultant: ECO Building Facade Technologies Ltd.
Photographers: Zeng Tianpei Alex Chan, Wang Dayong, Wu Qiwei, Yang Chaoying

Artron art museum-04_ele_0056wdy_wy ps

Key words: exhibition hall  auditorium courtyard ramp factory warehouse office

Artron is the foremost printing enterprise in China. As the core project of Artron’s printing culture industry, the Artron art website is actively setting up to create archives for artists. Moreover, since the site is at the periphery of the city, the art center will need to be conceived with a one-stop multi-service printing facility and cultural center.

The site of Shenzhen’s Artron Art Center is located on the city edge, surrounded by three highways.  In order to keep away from the noisy and chaotic environment, the building is idealized to be a landmark to define this area. Since the main view of this building will come from the three adjacent highways, the building shape should be continuous and integrated with the large-scale urban infrastructure to form a dialogue between the two.

0  2

71

Artron-02 sketch by Meng Yan

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0001

02_bird eye 1_DJI_0017_181009wdy

Artron art museum-02_bird eye_2-0070wdy_wy ps

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0004

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0002

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0003

collage

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0005

Taking into account the volume as a whole, the architects must think about how to digest this huge volume. On the one hand, on the premise of integrity and continuity, the gaps between the different parts of the volumes were created to bring people the comfortable visual impression when walking in this territory.

Artron-03_exploded_01

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0030

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0034

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0029

DSC_9956-ad

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0007

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0009

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0040

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0008 

On the other hand, a triangular plot was reserved as a public park on the corner of the site to improve the urban environment. Observing from this small park, each side of this building is different. For the inner space of this building, the wreathed volume encloses an inner sky garden connecting art center, printing factory, office, the ground public space and is shared by the different departments. This inner sky garden blocks the noise from the outside.

For the internal organization of space, the art gallery was isolated from the public functions on the ground floor and placed in parallel with the corporate headquarters. Elevating those two parts to the top floor, the art museum has the chance to create the effect of an independent art space. The big move created opportunities to provide multiple choices for traveling in different routes to create a rich internal experience.

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0010

都市实践_深圳.雅昌艺术中心_0050

06_interiorr-5_ stairs_6737a_ac

06_interiorr-1_9250_ac

IMG_9920(没有tif)

IMG_6714
Office

IMG_6739

Press room