Category: Renovation
Principle Architect: Meng Yan

Project Directors: Meng Yan
Project Architect: Li Jing, Li Yongcai
Team: Fang Xue, Lu Jing, Wang Zhe, Liu Yu, Bernat Riera  

Project Location: Beiing
Project Period: 2015-2017
Project Status: Completed
Site Area: 335㎡
Floor Area: 234㎡

Client: Beijing Tianjie Group Co., Ltd.
Collaborator: (Structure) H & J International
Photographer: Yang Chaoying

The entry point of this project was the poor condition of Quad No.37 and the two towering toon trees inside the house with a plan reversed from the traditional scheme. Ambitious to inherit the historical beauty of Siheyuan, we proposed the concept of “restoring as what it used to be”. The regeneration of Siheyuan is expected to impart the stories and spirits of this site. We thus brought forward three themes: “Inner Peace”, “Openness” and “Poetry”. We aim to revitalize the Siheyuan culture by developing new functions and forms on the basis of the original urban fabric and the gourd-shaped courtyards built with bamboo steel.

03_03-site_a

03_03-site_b

04-07-roof plan

04-03-exploded_2

04-05plan

04-02-axonometric

06_人视点室外_00014520

07_00014529

09_00014496

08_00014491

10_00014486

11_00014499

12_00014516

13_00014550

14_00014551

15_00014553

16_00014569

17_00014580

18_00014563

19_人视点室外_四合院改造 Urban Cluttered Quads,2016

20_人视点室外_00014574

22_00014480