Category: Office & Mixed Use
Principal Architect: Meng Yan, Liu Xiaodu, Wang Hui(Interior)

Project General Manager: Zhang Changwen, Lin Haibin,
Project Manager: Zhou Yalin, Zhang Xinfeng, Zhang Jiajia
Project Architect: Zhao Jia, Travis Bunt, Juliana Kei (Architecture) | Zheng Na (Interior) | Wei Zhijiao (Landscape)
Team: Zhang Haijun, Lin Junyi, Wang Yanping, Sun Yanhua, Zang Min, Cao Jian, Han Xiao, Zhang Ying, Wang Ping, Li Nian, Chen Guanhong, Yu Xinting, Xie Shengfen, Liu Kan, Silan Yip, Darren Kei, Sam Chan, Neo Wu, Danil Nagy, Daniel Fetcho, Yuan Nengchao, Lian Lili (Architecture)| Lin Ting, Zhang Yingyuan (Landscape)| Xu Luoyi (Technical Director)

Project Location: Northwest corner of West Sungang Rd. and Huanggang Rd., Futian District, Shenzhen
Project Period: 2012-2018
Project Status:  Completed
Site Area: 64,000㎡
Floor Area: 105,000㎡ 

Client: Shum Yip Land Company Limited | Shenzhen Kezhigu Investment Co., Ltd.

LOFT Design Collaborators:
Structural & Mechanical: ARUP
Construction Documents: CAPOL
Interior: Shenzhen Decoration and Construction Industrial co.,Ltd.
Landscape: Shenzhen BLY Landscape & Architecture Planning & Design Institute
Facade Consultant: Zhuhai Jingyi Glass Engineering
Lighting Consultant: SPEIRS+MAJOR
Logo Consultant: Corlette Design

都市实践_深圳.深业上城_0007

This base is a high-end commercial complex with 6 high-rise towers containing offices, hotels and business apartments. Adjacent to the CBD and Huaqiangbei shopping district, it is also located between two center parks in Shenzhen. URBANUS’design task is to construct a 100,000 m2 loft of apartments and offices on the top of a shopping center larger than 60,000 ㎡.

To release the enormous pressure from the vertical dimension of the high-rise tower, we take advantage of the large area of the LOFTs, creating two artificial mountain volumes, in response to the huge scale of the towers. At the same time, the design connects the project to the natural form of the surrounding Lotus and Penholder Mountains. This design also enclosed a quiet space, by connecting the 3-4 level high-density office LOFT through exquisite sidewalks, creating a small town with rich spatial variation. There are also some public spaces, such as the LOFT Theater and the Trading & Exhibition Center that gradually transform the “big” and “solid” periphery space to the “small” and “virtual” inner dynamic region. The Loft Town has accommodated a shopping mall, business offices and apartments, creating a new model of settlement which integrates residents, offices, shopping malls and cultural spaces.

都市实践_深圳.深业上城_0001

05 D_01 区位分析

2

3

都市实践_深圳.深业上城_0003

02_Upperhills-all_kan_annotated(for book)

02_Upperhills_exploded_kan_annotated(for book)

7

The standard layer height of the apartment loft in A District is 9 meters, which can be flexibly divided and used; verandas are set on the north and south sides, which endows the room with good ventilation and sun protection. Every household has a private courtyard, where neighbors can interact and socialize, while having their own private space. For the facade, we use a greyish twisted grid in order to maximize the performance of the material.

都市实践_深圳.深业上城_0017 

都市实践_深圳.深业上城_0058

都市实践_深圳.深业上城_0013 

户型分隔分析

05 A zone_residential type_A-813

05 A zone_residential type_A-814

05 A zone_residential type_A-815 

In B District, the hotel loft and office loft enclosed an inner garden, where a black box theater was set to stimulate future cultural activities in this region. The facades were decorated with white ceramic plates with rough texture, giving people the feeling of getting back to nature.

In C District, there are over twenty office lofts with 3-4 storeies, forming small “villages”. These lofts were arranged by groups, each with a courtyard. The lanes inside have the width of 4-6m and between these groups are open spaces with streets of 8-15m in width. Overhead channels, terraces, courtyards, balconies and galleries are interspersed among them, forming various spatial structures.

The office platform and business platform are connected by vertical transports. Workers can stroll in the mall when they are downstairs, and go back upstairs to work very conveniently. In the north is a residential area, and in the south people can see exhibitions in D District. The LOFT Town in UpperHills, by using a new building model, creates its residents a multi-dimensional lifestyle.

都市实践_深圳.深业上城_0009

都市实践_深圳.深业上城_0010

都市实践_深圳.深业上城_0052

D District is another “mountain” across from District A, located on the south side of the base. As a part of the government, it was initially set as the headquarter office. The depth of the building volume varies from 26m to 56m. By creating a hole throughout the building’s facades, the inner courtyards were set in different areas. This design would greatly enrich the levels of indoor and outdoor space. In the inner part of the building, aisles connect different levels of spaces, including inner courtyards, lounges and outdoor overhead platforms, forming a rich spatial experience.

都市实践_深圳.深业上城_0037

都市实践_深圳.深业上城_0064

都市实践_深圳.深业上城_0065

都市实践_深圳.深业上城_0033

都市实践_深圳.深业上城_0002