Category: Office & Mixed Use
Principle Architect: Meng Yan

Project Manager: Xu Xiaodong
Project Architect: Rao Enchen, Zhang Zhen, Luo Renqin (Architecture) | Yu Xiaolan (Landscape)
Team: Li Lide, Wu Chunying, Sun Yanhua, Xie Shengfen (Architecture) | Lin Ting, Wei Zhijiao, Liu Jie (Landscape) | Zhu Jialin, Xu Luoyi (Technical Director)

Project Location: The intersection of Shennan Ave. and Caitian Rd., Futian District, Shenzhen
Project Period: 2008-2015
Project Status: Completed
Site Area: 10,135㎡
Floor Area: 158,458㎡

Client: China Guangdong Nuclear Power Group Co., Ltd.
Interior Collaborator: Guoqun Studio
LDI Collaborator: The Architectural Design&Research Institute Of Guangdong Province Shenzhen Branch
Steel Structure Collaborator: Guangzhou RBS Architecture Engineer Design Associates
Mechanical and Electrical Collaborator: PB Engineering Technology
Logo Collaborator: HuangYang Design
Photographer: Wang Dayong, Alex Chan, Yang Chaoying

After a decade of speedy developments, the structure of Shenzhen’s Central Business District (CBD) has begun to stabilize. However, every individual building is pursuing its own uniqueness and lacks sensitivity between urban dialogues. Therefore the urban center is losing its totality. Returning to the basic problem of high-rise buildings such as the use of energy saving technology, long-term sustainability, and clear and concise design approaches can make the design distinctive from the chaotic city centre and return to classic forms.

The architectural form and organization of space expresses the abstention from power and gives the CGN Headquarters a simple and concise figure from afar. The two tower blocks occupy the site eastwards, and interlock in plan and space. An image of two linked and interactive buildings is formed by fully utilizing the landscape at the East and West side. In this area, two blocks respond to each other and form a bracket in the air.

The simplicity of the building facade texture conveys digital aesthetics. Modular windows repeat and vary throughout the skin, and become the main architectural vocabulary system. These windows vary in size, direction and depth, which gradually transform into grid fissions and extensions, supporting the floating public spaces. Based on these modular units, the spatial system of this gradient changes and partial upheaval acts as a metaphor for the fact that nuclear power is becoming a major energy industry. At night, light travels through the grid, transforming the façade into a crystalline skin, and transferring the whole building into a screen that contains infinitive change. The dark metal façade emphasizes the corporal expression of CGN’s headquarters. The design exhibits the preciseness and solidity of a well-known technological enterprise, echoing its ambition of becoming a more international and future driven industry leader.

photo-2_south-east view_01_ac

photo-01_aerial view_00-wdy

0 Untitled6

Untitled-34 3

4

drawing-05_ele_2016

01-drawing-02_south tower exploded_annotated

01-drawing-04_1f master plan_annotated

photo-2_south-east view_04_ycy

photo-3_part of east view_03_ycy

photo-3_part of east view_01_ac

IMG_7249

photo-03-lanscape-7197   photo-03-lanscape-7209

photo-4_space of the entry plaza 03_ac

photo-3_part of east view_02_ac

photo-5_façade_01_ac

photo-04-Façade-7087

photo-6_interior_05_ac

photo-6_interior_07_ac

photo-6_interior-03_ac

photo-2_south-east view_03_ac