Category: Landscape
Principal Architect: Meng Yan

Project Architect: Zhu Jialin, Xing Guo
Team: Ding Yu, Liu Chunhai, Wu Kaimao, Li Jing | Liu Zirong

Project Location: The Intersection of Baoan North Rd. and Meiyuan Rd., Luohu District, Shenzhen
Project Period: 2005-2007
Project Status: Completed
Site Area: 9,500㎡

Client: Shenzhen Luohu Bureau of Construction Works
LDI Collaborator: Norindor Homzoh &Yeang Architectural Engineering Design Co.,Lt
Photographers: Chen Jiu, Meng Yan

The original planning and design of Sungang Central Plaza by another office includes a two-story underground parking of 10,000 square meters, a sunken plaza, and a green belt along the south side of the plaza. Soon after construction, the client decided to relinquish the original design and had URBANUS redesign the above-ground space while keeping the underground construction moving forward.

Urbanus found that the sunken plaza in the original design was too isolated to connect to the urban activities in its vicinity, and thus intended to activate the plaza and transform it into a lively place full of urban energy.

sungang-central-plaza_13

1-sitemap-01

3-sketch-03

4-model-02

Inspired by the natural texture of the earth, the whole surface of the site is covered with one coherent skin of undulating strips, which resembles the water tides flowing up and down. While shedding the existing underground parking lot, this skin of free form also helps to connect two adjacent lots interrupted by traffic. The linear paving pattern also suggests a strong sense of dynamic urban activities. Along with the flow of the strips, oasis of flower islands are randomly arranged to create pleasant and intimate urban enclaves against the chaotic surrounding urban environment.

sungang-central-plaza_01

sungang-central-plaza_03

sungang-central-plaza_05

sungang-central-plaza_12

05019-sungang central plaza-23_p1

sungang-central-plaza_11

0000011

14

0000012