Category: Urban Design & Research
Principle Architect: Meng Yan, Liu Xiaodu

Designers: Ji Yuyu, Liu Liu, Richard Gelles, Liu Xiaoqiang, Zhang Yu, Li Hui, Zeng Guansheng, Ye Peijun, Chen Yaoguang | Tu Jiang, Liu Zirong, Ding Yu, Shen Yandan
Technical Director: Fu Zhuoheng

Project  Location: Shenzhen
Project  Period: 2005

Collaborators: Huang Weiwen, Zhang Jianhui

The Heyuan block of Gangxia village has a land area of 17 ha., with each housing lot containing about 10 ha. The block had a housing area of 270,000 sqm in 1996. By 2001, the total area had increased to over 400,000 sqm. It is located in the future CBD in Shenzhen, thus facing  tremendous rehabilitation pressure. By partial demolition, infilling, stitching and adding public facilities on the roof, this dynamic rehabilitation will fix the existing dense buildings and fragmented public spaces. It will also lay out better defined commercial streets, service roads, and courtyard type public spaces. This renovation strategy will also dramatically improve the commercial, housing, transportation and community facilities in order to gain the highest possible increase in property value, and simultaneously maintain the intricate social structure of the existing neighborhood.

1-gangxia village-07

3-model-2

3-model-5

4-rendering-1

未标题-2

6-sketch-29

4-rendering-3

4-rendering-5